Держекоінспекція отримала підтвердження про забруднення води річки Тиса важкими металами

Автор | 23.02.2021

19 лютого, Державна екологічна інспекція у Закарпатській області отримала електронне повідомлення від департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації, що надійшло від угорської сторони за системою попередження про виникнення аварійних та надзвичайних ситуацій в басейні р. Дунай.

В повідомленні йшлося про забруднення важкими металами на території Румунії р. Сомеш (притоки р. Тиса). За інформацією угорської сторони шлейф забруднення знаходився в районі Вашарошнамень і рухається в напрямку Загонь (м. Чоп на території України, прикордонна ділянка р.Тиса). Забруднена вода характеризується підвищеними концентраціями цинку та міді, які перевищують граничні значення.

З метою контролю за ситуацією та проведення інструментально-лабораторних досліджень державні інспектори Державної екологічної інспекції спільно з спеціалістами Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса відібрали проби поверхневих вод у річці Тиса в міжнародному контрольному створі Чоп/Загонь (транспортний міст).

За результатами лабораторних досліджень поверхневих вод р. Самош визначено, що цинк є основним показником забруднення. В р.Тиса в районі Загоні (Угорщина) буде спостерігатися незначне підвищення розчиненого цинку, а що стосується загального вмісту металів, то за прогнозом ознак забруднення не спостерігатиметься.

Сьогодні ж спеціалісти Державної екологічної інспекції у Закарпатській області та Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса вже двічі відібрали проби поверхневих вод транскордонної р. Тиса в міжнародному контрольному створі Чоп/Загонь (транспортний міст). Відбори проб води буде продовжено і завтра.

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області продовжує контроль за ситуацією. Про результати інструментально-лабораторних досліджень вмісту металів у пробах поверхневих вод р.Тиса, відібраних впродовж 3 днів з моменту одержання повідомлення про аварійне забруднення Державна екологічна інспекція у Закарпатській області поінформує додатково.

Категорія: world

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *