Деякі лісові господарства області шкодять червонокнижним рибам

Автор | 30.09.2022

Минулого тижня інспекторами Управління під час рибоохоронного рейду на річках Шопурка, Мала Шопурка та Кісва Рахівського району виявлено факти порушення природоохоронного законодавства в частині охорони водних біоресурсів під час проведення лісозаготівельних робіт.

Під час огляду русла річки Мала Шопурка в межах Щербіловського лісництва (ДП Великобичкіське ЛМГ) в урочищі Курпин виявлено порушників на екскваторі JCB – 205 LC, які перекопали русло потоку Курпин та русло річки Мала Шопурка для укладання залізно-бетонних труб у руслі.

На річці Кісва урочище Тирсово, що в межах Косівсько полянського лісництва (ДП Великобичкіське ЛМГ), зафіксовано критичну зміну гідрологічного стану водойми та створення негативних умов для існування гідробіонтів та їх міграції. В результаті «трелювання лісу» технікою на колісному ходу по прибережних смугах та по самому руслу річки створились селеві потоки. Шлейф від такої «трельовки» тягнеться довжиною в декілька кілометрів вниз по течії. І це в той час, коли починають формуватись стада форелі для міграції на нерестилища.

За даними фактами, виявленими інспекторами рибохоронного патруля, окремі працівники та відповідальні за виконання робіт ДП Великобичківського ЛМГ були притягнуті до адміністративної відповідальності. На порушників складено протоколи про адміністративне правопорушення за ч.3 ст.85 КУпАП та винесено постанови про накладання штрафних санкцій. Також було детально зафіксовано всі порушення за допомогою засобів фотофіксації.

В свою чергу, Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Закарпатській області готує подання і до інших компетентних органів з ініціативою на проведення спільних рибоохоронних рейдів із залученням спеціалістів екологічної інспекції, рибоохорони на предмет дотримання вимог Лісового та Водного кодексів України під час лісозаготівельних робіт та визначення шкоди, завданої рибному господарству України. Дані заходи з охорони водних біоресурсів на період осінньо-зимового нересту риби у Закарпатській області проводяться за розпорядженням Закарпатської обласної державної адміністрації від 03.09.2021 № 804.

Закарпатський рибоохоронний патруль закликає громадян не бути байдужими до рибних запасів. Якщо Ви стали свідком порушення правил рибальства – прохання терміново повідомляти на «гарячу лінію» : (098) 585-61-64.

zk.darg.gov.ua

Категорія: world

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *