Шандор – про легендарні замки Закарпаття

Автор | 16.04.2021

Президент Закарпатської туристичної організації, Федір Шандор оприлюднив у Фейсбук свій власний рейтинг замків області. Кожну з фортець туризмознавець “нагородив” властивими їй рисами, – пише zaholovok.com.ua

Отже, знайомимось з переліком.

1. Мукачівський – найкрасивіший замок Закарпаття.

Унікальний зразок середньовічної фортифікаційної архітектури, з поєднанням різних стилів.Фортеця мала потрійний захист, і в останньому (третьому) розташовувався замок. У замку були також глибокі підвали в скелях, куди могло сховатися населення. Внизу біля гори в середньовіччі розкинулась містечко, оточене палями (паланка) та ровом з водою. Навколо рову було болото. На території замку було зроблено критий вибитий в скелі колодязь, який виходив до водяного рову.

2. Ужгородський – найлегендарніший замок Закарпаття.

У приміщенні Ужгородського замку сьогодні діє Закарпатський краєзнавчий музей. Тут безліч просторих експозиційних залів, кожен з яких можна назвати окремим музеєм у музеї: краєзнавчий, етнографічний, музичних інструментів, історичний, флори і фауни. І все це складає величезну історичну картину, споглядання якої збагачує вас духовно та інтелектуально.

3. Чинадіївський – найромантичніший замок Закарпаття

На місці, де розташований замок, долина річки Латориця звужується, гори обступають шлях відусіль. Головний вхід до замку розташований з північного боку замку, проте з південного теж є вхід, через котрий пускають відвідувачів.На першому, відреставрованому, поверсі фортеці — шість кімнат і зала з великим вестибюлем. Тепер тут розташовані експозиції кельтської та скіфської культур, а також портрети усіх власників замку. Другий поверх схожий за плануванням — шість малих кімнат, велика зала і довгий коридор. Також у замку є декілька «таємних переходів» — подвійних стін, котрі господарі з радістю показують відвідувачам.У 2001 році замок віддано у концесію художнику Йосипу Бартошу.Він разом із дружиною Тетяною та однодумцями фактично врятував замок від руйнації.. З 2012 року в замку щорічно відбувається міжнародний фестиваль середньовічної культури «Срібний Татош», де сходяться в бою лицарі-реконструктори з багатьох країн

4. Невицький – найправильніший замок Закарпаття

Руїни середньовічного замку, уперше згадуються на початку XIV століттяв період угорського короля Карла Роберта Анжу. Родина графів Другетівбудує на місці дерев’яного замку кам’яний. У 1644 році під час релігійних воєн було зруйновано замок.1879 року поруч із замком заклали сад Вагнера (на честь угорського вченого — садовода Карла Вагнера) та спорудили фонтан із природним тиском води.

5. Хустський – замок-блискавка Закарпаття

Замок був побудований як королівська фортеця для захисту соляного шляху. Його будівництво почалося в 1090 році та було закінчено за короля Бели ІІІ у 1191 році.Про замок згадує відомий турецький мандрівник ЕвліяЧелебі: «Хустський замок розташований на вершині гори Хасана. Мури його високі і товсті, і своєю могутністю він схожий на фортецю Іскандер, бо висота його вже сягає неба. Житлові будівлі, повернуті вікнами на схід, здіймаються одна над одною. Дахи палаців вкриті кольоровою черепицею, дахи церков — залізом, хрести на них — з чистого золота і так сяють, що в того, хто дивиться на них, втомлюються очі і він змушений, з повагою до них, опускати погляд».

6. Середнянський–найміфічніший замок Закарпаття

Замок утворює одна чотирикутна башта-донжон (18,6 х 16,5 м), висота якої сягає 20 м, а товщина стін — 2,6 м. Цікаво, що замок як митний пост, а деколи як місце стояння невеликих гарнізонів війська та лазарет або госпіталь. Це єдиний замок Закарпаття, в якому в незакінченому виді збереглись риси романського стилю.

7. Виноградівський–найкіношніший замок Закарпаття

Замок мав форму чотирикутника з масивними квадратними вежами по кутах, мав велику в’їздну браму. Кажуть, з замку вів у місто підземний хід.До нашого часу споруда дійшла тільки у вигляді руїн. Якщо піднятись до замку, який височить над містом, то донині можна бачити міць його мурів, що від них залишилися лише фрагментами. Кажуть, у часи міжусобиць, які настали з припиненням династії Арпадів, замком володів розбійник Канко. Та є й інша версія: начебто монахи в замку носили верхній одяг з овечої вовни, який називали «канко».

8. Королевський–найпанорамніший замок Закарпаття

Основні будівлі замку розташовані на найвищій частині пагорба. Замок споруджений з бутового каменю на вапняковому розчині. У плані — асиметричний, має форму неправильного чотирикутника, пристосованого до нерівностей схилів. Посеред двору — сліди криниці. У південно-західному кутку розташована напівкругла башта. Товщина стін — понад 2 м. У південно-східній частині пагорба на значній відстані від головних фортечних споруд окремо стоїть сторожова вежа кілеподібної форми у плані. Скеля за вежею прорізана глибоким ровом.В 1858—1859 роках угорський уряд виділив кошти для проведення широкомасштабних археологічних розкопок на території колишнього замку. В результаті цих розкопок знайдено сімейний склеп та потаємний коридор. Археологи знайшли золоті ланцюжки з медальйоном, перстені, інші коштовності. Найцінніше із знайденого можна побачити сьогодні в Угорському національному музеї.

9. Квасівський – найоригінальніший замок Закарпаття

Замок стояв на торговельному шляху з Марамороша в Задунав’я і контролював сухопутний соляний шлях із Боржавської долини. Розташований в селі Квасово Берегівського району, на скелі, висота якої з боку річки Боржави сягає 15 м. Стіни складені з неотесаного каменю з вкрапленнями цегли. Споруда дійшла до наших днів у руїнах. Замок являє собою невелике трикутне в плані укріплення — замковий двір, огороджений з усіх боків кам’яними стінами, з круглою вежею-донжоном. У східному куті замку був глибокий колодязь, пробитий у скелі. За припущенням дослідників, найдавнішою частиною комплексу був донжон, до якого спочатку, примикали дерев’яні стіни, які огороджували замковий двір.

10. Бронецький – найтаємничіший замок Закарпаття

Руїни замку в селі Бронька Іршавського району. Місце для спорудження укріплень було вибрано на вершині крутої скелястої гори, Багато вчених робили розкопки, було знайдено чимало цінних речей з часів існування замку. Навіть місцеві школярі під час походу знайшли стародавню булаву.Замок складається з 3-х терас, його по периметру захищала лінія кам’яних зубчастих стін. Дві інші поперечні стіни відокремлювали один від одного тераси замку, створюючи три відносно ізольованих замкових двори, яку з’єднувались між собою воротами. Щоб потрапити до головного верхнього двору, потрібно було послідовно подолати 3 лінії укріплень. Ворота в зовнішній стіні, були влаштовані в башті. Головна вежа була круглою в розрізі та складалася з 5 ярусів. Вхід в башту знаходився на рівні 2-го ярусу. В зруйнованому замку влаштувалася група розбійників, які використовували укріплення на горі як притулок, поки не були розгромлені в 1471 році. Під час обстеження замчища в 2008 році було знайдено незначну кількість матеріалу 15 століття, що підтверджує версію про використання в цей період руїн замку, ймовірно, як притулок

Відправ другу:

Категорія: world

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *