Сьогодні з обеліску в Мукачівському замку зняли рештки пам’ятника Турулу

Автор | 18.10.2022

Зняли лапи з мечем

Ми розповідали про те, що влада Мукачева вирішила зняти з обеліска в Мукачівському замку Паланок пам’ятник з птахом Турулом.

Турула зняли дуже швидко. Настільки швидко, що буквально вирвали Турула і на обеліску залишилися лише його лапи з мечем.

 

Сьогодні в замку знову були комунальники, які знимали рештки турула з обеліску. Лапи з мечем зняли і вже можна констатувати, що пам’ятник вандалами пошкоджений.

При цьому, роботи по демонтажу проводяться максимально конспіративно. Входи до стели перекриті. Наш кореспондент намагався пройти до стели, однак працівник замку категорично забороняв проходити і навіть відмовився сфотографувати на наші фотоапарати те, що там відбувається, мотивуючи це тим, що скрізь встановлено камери і його звільнять з роботи.

Таким чином, чиновники Мукачівської міськради длсягли своєї мети і демонтували Турула.

Ось що з цього приводу на своїй сторінці у Фейсбук написав соціолог Влад Мартон:

"Ось так сиротливо виглядає стелла у Мукачівському замку без орла Турула.Турул скинув меч Ференцу Ракоці, коли той боронився в замку від австріяків.- каже легенда.Взагалі історія цього замку тісно переплетена з історією Угорщини .Тому цілком логічно у 2008 році за сприяння президента України Ющенка влада Мукачева, яка також належала клану Балог, встановила на замку Турула. Профінансовано все було громадянином США мукачівського походження Паком.Ще чотири роки тому Балога образився, що до його фракції в облраді не приєдналися угорці і пригрозив зняти Турула.Але був резонанс на державному рівні і Балога злякався.Зараз, коли в Україні розкручують хвилю нелюбові до угорців, через дії нинішнього уряду Угорщини щодо обмежень у санкціях до Росії, Балога осмілів і за одну ніч Турула знесли.Це тупа політична акція. Угорщина дійсно повністю залежна від російських енергоресурсів і боїться йти відкрито проти росії, бо тоді економіка Угорщини рухне. Але в той же час Угорщина проводить найбільшу в своїй історії гуманітарну кампанію з підтримки України, опікується сотнями тисяч наших біженців, лікує наших поранених, безкоштовно навчає наших студентів, надсилає крупні гуманітарні вантажі.Комусь може не подобатися Орбан, але для чого розганяти антиугорську істерію? Для чого сваритися з сусідами?І ще. Коли було встановлено Турула в Мукачівському замку, тоді ж в Будапешті відкрили пам’ятник Шевченку. І він досі стоїть і буде стояти. І щодня за кошти мерії Будапешта у підніжжя Шевченку кладуть свіжі квіти.А у нас один самодур вирішив зняти орла".Читайте більше про історію встановлення пам’ятника Турулу у Мукачеві у нашому інтерв’ю з істориком Йосипом Кобалем.

Категорія: world

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *